Next Consulting

Management Audit, Executive Search, Recruitment, Mentoring

Sikeresen akarsz szerepelni az állásinterjún? Megmutatjuk mikre figyelj!

2017. január 26. 12:08 - nextconsulting

img_2530.JPG

Nagyszerű, gratulálunk!  A megpályázott állással kapcsolatban tovább jutottál! Az önéletrajzod alapján kiválasztásra kerültél és behívnak egy személyes beszélgetésre is. Pontokba szedtük, hogy mikre figyelj:

Fontos, sőt elengedhetetlen hogy az interjú előtt megismerd a vállalatot, akihez interjúra mész. Tudj meg minél többet a hátterükről, a termékeikről szolgáltatásaikról, eredményeikről, piaci helyzetükről, versenytársaikról.

Készülj a beszélgetésre, gondold át, mit szeretnél kommunikálni magadról, legyél tudatában az erősségeidnek és akár fejlesztendő kompetenciáidnak, hiszen erre is rákérdezhetnek a beszélgetés alkalmával.

Az ápolt megjelenés, a külső is meghatározó tényező, az első benyomás sokat jelent, fontos az alkalomhoz illő ruházat, hiszen már ez magabiztos fellépést eredményez. A pozíciónak és a cég kultúrájának megfelelően jelenj meg.

fullsizerender.jpgimg_5573.JPG
Érkezz pontosan! Ez egy alapvető szabály! Inkább 5 perccel korábban, mint 1 perccel később. Amennyiben viszont késnél, jelezd telefonon, nem illedelmes dolog más idejét beosztani.

Célszerű a telefonodat kikapcsolni, még a vibráló üzemmód is kibillenthet az interjú menetéből!

Kézfogásod legyen határozott!img_5568.JPG

Az interjú során ügyelj a szemkontaktusra, a testbeszédre. Az összefont karok a mell előtt úgynevezett védőkorlátként működnek, jelentése az, hogy bizonytalan, nyugtalan vagy és védekező magatartásra utal.

Meséljen kicsit magáról! Gyakran ezzel kezdődik egy interjú. Legyél lényegre törő, pár mondat a családi háttérről, az iskoláidról, majd térj át a megpályázandó álláshoz szükséges szakmai tapasztalataidra. 

Az előző munkáddal, munkáltatóddal kapcsolatban csak azokat az információkat oszd meg, amelyek a megpályázandó pozícióhoz kapcsolódnak, ne tarts panasznapot.

Készülj fel előre arra a kérdésre, hogy miért akarsz váltani?

Amennyiben már jó ideje nem dolgozol, biztosan rákérdeznek, hogy mivel töltötted ezt az időszakot.

Hogyan reagálsz, ha stresszes helyzetben kell dolgozod? Trükkös kérdés, jól fontold meg a választ! A stressz pozitív kimenetelű is lehet, gondold át, hogy eddigi szakmai tapasztalatod alapján milyen nehezebb szituációban kellett dolgoznod, ami végül pozitívan hatott az eredményre.

Mit jelent számodra a siker? Ez mindenkinek mást jelent, de fontos kérdés. Válaszodban határozd meg a szakmai sikert és a magánéleti sikert is, hiszen ez a két terület nagyban összefügg, fontos a megfelelő egyensúly.

coins-currency-investment-insurance-128867.jpegBiztos lehetsz abban, hogy megkérdezik a fizetési igényedet. Célszerű ezen is még a találkozó előtt gondolkodni, utánanézni, hogy hasonló pozíciók milyen béreket, juttatásokat kínálnak.

Az interjú végén, legtöbb esetben mód van arra, hogy Te kérdezz. Nagyon pozitív, ha érdeklődést mutatsz, de nem érdemes 2-3 kérdésnél többet feltenni.

Amennyiben igazán szeretnéd az állást, oszd meg az interjúztatóval, hogy hogyan érezted magad, és hogy szeretnéd a meghirdetett pozíciót, nyitott vagy az új kihívásokra!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nextconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr5512138423
süti beállítások módosítása