Next Consulting

Management Audit, Executive Search, Recruitment, Mentoring

Generációk egy munkahelyen

2016. november 26. 10:27 - nextconsulting

img_2488.JPGManapság, amikor egy vállalatnál akár 4 különböző generáció is együtt dolgozik, a vezetőknek tudatosan figyelniük kell erre. Minden generáció hozza magával a sajátos munkához való hozzáállását. Alkalmazkodni kell a generációs különbségekhez, és fel kell ismerni, hogy melyik kollégát mivel lehet megtartani, motiválni, ugyanis kortól függetlenül mindenki szeretne karriert építeni, sikereket elérni. A több generációs munkaerő sokszínűvé teszi a céget és a csapatot, a kollégák inspirálhatják egymást, ami a vállalat sikerességének egyik fő eleme. Mindenkinek megvan a maga egyedi perspektívája, munkatapasztalata, erőssége, amelyek alapján értékes tagja a cégnek. Összegyűjtöttük, melyik generációra mi jellemző:

  • Z generáció 1996 után születettek
  • Y generáció 1980-1995 között születettek
  • X generáció 1965-1979 között születettek
  • Baby boomerek (Ratkó korszak gyermekei) 1946-1964 között születettek

img_2486.JPGZ generáció: A világ első globális nemzedéke! Számukra evidens a gyors információáramlás és annak befogadása, amit máshogy dolgoznak fel, így másképp is gondolkodnak, mint az X vagy az Y generáció tagjai. Ez az a generáció, aki nagy változásokat indíthat el a vállalatok életében, működésében.

Legfőbb jellemzőjük: a jelenben élnek, fontos számukra, hogy jól érezzék magukat, a digitális világ gyermekei, gyakorlatiasak és gyorsan döntenek, bátrak, kevésbé kételkednek saját képességeikben, a multitasking az erősségük.

Fontos számukra: a vezető személye, akit elismernek és mentorálja őket, valamint a versenyképes bérezés és a jó csapat.

Ami motiválja őket: megfelelő szabadság, ötletek megvalósításának lehetősége.

Lojalitásukat erősíti: az anyagi biztonság, a szakmai fejlődés lehetősége, XXI. századi, környezettudatos munkakörülmények, rugalmas munkavégzési lehetőségek.

img_2523.JPGY generáció: Gyakran később válnak aktív munkavállalóvá, akár 25-30 éves felnőttként még a szülői házban élnek. Az Y nemzedék olyan világban vált felnőtté, ahol örökké sietnie kell és önmagát megvalósítania.  Nyitottak, befogadóak, jó a munkabírásuk, magabiztosak, megfelelő ambíciókkal rendelkeznek, meg akarják váltani a világot.

 

Legfőbb jellemzőjük: a modern technikai eszközöket, csatornákat kiválóan ismerik és alkalmazzák, együttműködőek, mindig jobbra törekszenek.

Fontos számukra: az empatikus munkáltató, a jelentőségteljes munka, továbbképzési lehetőségek, rugalmasság,

Ami motiválja őket: legyen lehetőségük inspiráló vezetőkkel együttműködni, kapjanak teret, hogy megvalósíthassák az ötleteiket.

Lojalitásukat erősíti: ha érzik a szerepük fontosságát, kíváncsiak a véleményükre és értéket teremtenek a munkájukkal.

X generáció: Megfelelő iskolai végzettséggel rendelkeznek, akár több diplomával is, önállóak. Ez a generáció a rendszerváltással vált nagykorúvá, az internet, a világháló az ő tini korukban jelent meg és fejlődtek párhuzamosan, de megmaradtak „digitális bevándorlónak”. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kiegyensúlyozott legyen a munka-magánélet mérlege. Tapasztalatuk, munkafegyelmük és lojális hozzáállásuk bármekkora céget a legjobbak közé emelhet

jobaratok.jpg

Legfőbb jellemzőjük: függetlenség, innovatív gondolkodás, jó kommunikáció.

Fontos számukra: megbízható, szavahihető munkáltató, szakmailag felkészült kollégák, probléma megoldó képesség használata, önállóság.

Ami motiválja őket: célok pontos meghatározása, amik eléréséhez kellő szabad mozgásteret kapnak, továbbképzési lehetőségek melyek nem csak az aktuális munkájukhoz szükségesek, hanem a karrierjük tovább építéséhez, a munka-magánélet egyensúlya, a minőségi idő eltöltése.

Lojalitásukat erősíti: fontos számukra a jó vezetői példa, a következetesség, és a fejlődés lehetősége.

pexels-photo-167686.jpegBaby boomerek: Magyarországon az iskolák nagy részét még a pártállam idején végezték. A horizontális karrier modell az, ami számukra lényeges. A fegyelem, kitartás és az alázat jellemzi őket. A munka-magánélet egyensúly nehézséget okoz ennek a generációnak, munkabírásuk nagy, cél és eredmény orientáltak.

Legfőbb jellemzőjük: optimista hozzáállás, etikus munkavégzés, jó mentor válhat belőlük.

Fontos számukra: lojalitás, hierarchikus munkakultúra, átadják tudásukat a fiatalabb kollégáknak, elismerés.

Ami motiválja őket: ha alkalmazhatják a tapasztalataikat, kapjanak lehetőséget együttműködésre, becsüljék meg a pozitív hozzáállásukat.

Lojalitásukat erősíti: a szakmai tapasztalatuk és hozzáállásuk elismerése.

Mi kell ahhoz, hogy a generációk jól tudjanak együttműködni?

Olyan helyzetet teremteni, hogy egy csapatban dolgozzanak a különböző korosztályú kollégák, tanuljanak egymástól, hogy mindenkinek legyen lehetősége bizonyítani, használva az életkorukra jellemző erősségeiket. Erre egy kitűnő példa „A Kezdő” című film, ahol egy felkapott netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó alkalmazni. Robert de Niro főszereplésével, valamint nagyon jó humorral és szituációkkal mutatják be, hogy mennyire színessé és sikeressé tudja tenni egy cég működését, ha különböző korosztályok dolgoznak együtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nextconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr7911972186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása