Next Consulting

Management Audit, Executive Search, Recruitment, Mentoring

Hogyan kezeljük a defenzív / védekező kollégát?

2017. november 10. 11:43 - nextconsulting

img_8522.JPG

Ismerős a szituáció, amikor kérsz, vagy szóvá teszel valamit a kollégádnak és ő azonnal védekezik? Legyen szó akár apróságról, ő rögtön támadásnak veszi, visszahúzódik és átmegy védekező állásba? Ez a típusú kolléga mindig feladatot jelent a többi kolléga és a vezetők számára, hiszen szuper szenzitív és nagyon meg kell nála válogatnunk a szavainkat, mondanivalónkat. Akár magán, akár szakmai életünkről beszélünk, a visszacsatolás kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlődésben. Karrierünk során felettesünk feladata, hogy rendszeresen, akár pozitív, akár negatív visszajelzést adjon. Ilyenkor egy defenzív, védekező munkatárs értékelése akár kihívást is jelenthet. Általában 2 típusú kolléga van. Az egyik nyitott a visszajelzésre, a másik rögtön elkezd védekezni.

Érdemes a defenzív kolléga kiértékelésére alaposan felkészülni! 

Kezdd először mindig a pozitívumokkal – ha rögtön a negatívumokra térsz ki, leblokkolhat, visszahúzódhat, és ez által mondhatsz bármit, ő leragad a problémánál. 

img_8521.jpg

Először is, mondd el nyíltan, hogy észrevetted nála, hogy nehezen viseli az őt ért kritikát, negatív visszajelzést, pedig ezzel csak támogatni szeretnéd, hogy még jobb legyen, hatékonyabban dolgozzon.

Győződj meg róla, hogy a szavakat jól megválaszd, különösen negatív visszajelzések esetén. Persze ha nagyon „becsomagolod” a mondanivalódat, könnyen lehet, hogy nem megy át az üzenet.

Olyan visszajelzést nyújts, amely segít javítani a problémán, ahelyett, hogy rámutatna, kiemelné a hátrányokat. Beszéljétek meg közösen mi lehet a megoldás.

img_8523.jpgA védekező kollégánál előfordulhat, hogy a hallottakat emésztenie kell, hagyj időt számára az értékelés után, ő az a típus, aki nem minden esetben tud azonnal reálisan reagálni a hallottakra, hiszen az érzelmei vezérlik leginkább.

Ezen kívül biztosítani kell a munkatársat, hogy bármilyen iránymutatás, támogatás esetén nyugodtan fordulhat hozzád, számára a bizalom kulcsfontosságú, hiszen a védekezés leggyakrabban a bizonytalanságból ered

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Next Consulting Facebook közösségéhez ide kattintva! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nextconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr7113229595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása