Next Consulting

Management Audit, Executive Search, Recruitment, Mentoring

Új munkahely, új ország?

2017. március 10. 12:34 - nextconsulting

unpacking.jpgMérföldkőhöz érkeztél? Új munkahely, új ország? Óriási kihívások előtt állsz, nagy lépés szakmailag, ami izgatottá tesz, de valljuk be őszintén, a költözés nem tartozik a legkedveltebb feladatok közé. Lényeg a jól szervezettség! Íme, a tippek, amik könnyebbé teszik az életed!

pexels-photo-57750.jpegMegtalálni az új otthont: Szánj elég időt arra, hogy lakást, házat keress. Interneten utána lehet nézni a környéknek, a lehetőségeknek. Minden városban akad olyan kerület, ami inkább kerülendő. Nyilván az árak eltérőek, ha a belvárosban, vagy pár kilométerre a várostól élsz, mérlegeld mi a lényeges számodra, a nyüzsgő belváros, ahol minden könnyen elérhető, vagy a nyugodt külváros, viszont itt több idődet veszi el az utazás.

Költségek: A költözés nem csak összetett, bonyolult folyamat, de igen megterhelő lehet anyagilag is, pláne ha országot váltasz! Fontos hogy gondoskodj a pénzügyi tartalékaidról, ami kiterjed az új lakás, ház bérleti díjára is. Ez a legtöbb esetben több havi kaucióval jár! Lakás és házbérléseknél lehetőség van akár 6 hónapra is bérelni, nem muszáj rögtön évekre aláírni a szerződést. Érdemes először megszokni a környéket, átvenni a helyiek ritmusát, aztán ha mégsem válik be, tovább tudsz lépni.


To do list:
E nélkül bele se kezdj! Egy lista azzal kapcsolatban ahol most vagy, egy lista arra, ahova költözöl. Célszerű a legevidensebb teendőket is felírni, mert minél hosszabb egy lista, annál inkább előfordulhat, hogy valami kimarad.

39d109b19b9a5833a5342ae3a99cecfd.jpgCsomagolás: A legjobb lehetőség egy erős szelektálásra az a költözés! Mérlegeld, hogy mi az, amire elengedhetetlenül szükséged van, hiszen ha országot váltasz és mondjuk autóval nem kivitelezhető a költözés, csak repülővel, akkor a költségek tetemesek lehetnek!

Amire szükséged lesz:

 • Barátok, család segítsége vagy profi költöztető cégé, ez nyilván függ a távolságtól, a személyes tárgyaid mennyiségétől
 • Dobozok, felcímkézve! Törékeny tárgyaid gondosan becsomagolva!
 • Segítő kezek a csomagolásnál, pakolásnál
 • Leveleid, postád átirányítása az új címedre
 • Internetszolgáltató itthoni megszüntetése, új szerződés megkötése
 • A legszükségesebb, nélkülözhetetlen tárgyaidat, ruháidat pakold külön, legyen pár doboz, ami segít a zökkenőmentes kezdéshez az új helyeden

Amikor már megérkeztél, elkezdted belakni új otthonodat:

 • Ismerkedj a környékkel, fedezd fel az üzleteket, amikre szükséged lehetcity-people-woman-street.jpg
 • Olvass helyi híreket, helyi blogokat
 • Legyél turista pár napra, fedezd fel a várost, kezdd el felvenni a helyi ritmust
 • Ismerkedj az emberekkel, fontos a nyitottság, hiszen az új ismerősök, barátok enyhítik az otthon maradtak hiányát
 • Keress törzshelyet magadnak, akár egy kávézót, de jó ötlet a sportklub is, mert összehozza az embereket

A Next Consulting FACEBOOK oldalán folyamatosan értesülhetsz hasznos információkról, ide kattintva követheted oldalunkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nextconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8312327221
Nincsenek hozzászólások.