Next Consulting

Management Audit, Executive Search, Recruitment, Mentoring

360 fokos értékelés – mi is ez pontosan és miért fontos?

2017. szeptember 22. 11:32 - nextconsulting

how-to-set-up-an-effective-360-degree-multirater-evaluation-process.png

A 360 fokos visszacsatolás olyan módszer és eszköz, amely minden munkavállaló számára lehetőséget ad arra, hogy a vezetőjétől és munkatársaktól, ügyfelektől a teljesítményére vonatkozó teljeskörű konstruktív visszajelzést kapjon. Egy összetett visszacsatolás azzal kapcsolatban, hogy a munkatárs hogyan látja magát, illetve környezete, kollégái hogyan látják őt, a munkához való hozzáállását, személyiségüket.

A visszajelzések rávilágítanak a szervezetben megkövetelt képességekre és viselkedésformákra, a kitűzött célok elérése és a meghatározott értékek megtartása érdekében. Az értékelő személyek kijelölése az értékelt személy vezetőjének a feladata. A 360 fokos visszajelzés célja az, hogy segítsen minden egyes munkatársnak megérteni erősségeit és gyengeségeit, és támogatást nyújtson a szakmai fejlődéshez.  

Az értékelésben résztvevők:360feed-300x172.png

Az értékelt munkatárs

Az értékelt munkatárs vezetője

Az értékelt munkatárssal egyenrangú kollégák

Az értékelt munkatárs beosztottjai 

Az értékelők személye nem publikus, anonimként vesznek részt a folyamatban. 

A 360 fokos értékelés előnyei:

Csapatfejlesztés: Nagyszerű segítség a csapat tagjai számára, hogy hatékonyabban dolgozhassanak együtt. A kollégák többet tudnak arról, hogy a csapattagok hogyan teljesítenek. Egy jól megtervezett és lebonyolított értékelési folyamat javíthatja a kommunikációt és a csapatfejlesztést.

Személyes és szervezeti teljesítmény fejlesztés: A visszacsatolások alapján mindenki fejlődhet, ami jobb teljesítményt eredményez. 

Karrierfejlesztés: A több nézőpontból megközelített visszacsatolás kiváló tájékoztatást nyújt a kollégának arról, hogy mit kell tennie a karrierje építésének érdekében. 

Objektív: Ezen kívül sok munkatárs úgy érzi, hogy a 360 fokos visszajelzés pontosabb, jobban tükrözi teljesítményét, mint a vezetőjétől kapott visszajelzés. Számára ezek az információk hasznosabbak mind a karrierjéhez, mind a személyes fejlődéséhez.·          

Fejlesztési terv: A 360 fokos visszacsatolás eredménye felhasználható a képzések megtervezésében·           

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nextconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr3412885750
süti beállítások módosítása